Cartoons / Strips

Cartoons / Strips

Naar de top van Heuvel' in Gorcums Museum Afdrukken
dinsdag 21 februari 2012 22:48

'Naar de top van Heuvel' in Gorcums Museum

GORINCHEM - Met het winnen van de Stripschapsprijs 2012 is voor Eric Heuvel (1960) een jongensdroom uitgekomen. Hij mag zich rekenen tot het selecte gezelschap van de allerbeste striptekenaars in Nederland. Het is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. Illustere voorgangers zijn ondermeer Marten Toonder, Dick Matena en Peter van Straaten.


Door Inge Keppels

Op 10 en 11 maart worden de Stripdagen voor de tweede keer georganiseerd in de evenementenhal in Gorinchem met als thema 100 jaar Marten Toonder. In samenwerking met het Stripschap en Stichting De Stripdagen heeft het Gorcums Museum als eerbetoon aan de winnaar een overzichtstentoonstelling ingericht met het gehele oeuvre van Eric Heuvel.
De expositie is zaterdag 18 februari geopend door de wethouder van Kunst en Cultuur, Trix van der Torren. Haar eigen kennis over strips noemt ze modaal maar geeft aan zeker affiniteit te hebben met stripverhalen. Ze prijst Heuvel voor zijn gedrevenheid, gedegen research, het hoge niveau en zijn grote productie. Vooral de educatieve trilogie over WO II is belangrijk lesmateriaal gebleken op scholen. Twee van deze historische strips zijn in samenwerking met de Anne Frankstichting gemaakt. Het derde deel kwam tot stand in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek. Het feit dat De zoektocht, De ontdekking en De terugkeer vertaald zijn in zo veel verschillende talen (van Engels tot Japans, Hebreeuws, Pools en Oekraïens) geeft aan dat deze strips ook buiten Nederland een grote educatieve waarde hebben.
De meest bekende stripprotagonist van Heuvel is January Jones. Heuvel vertelt over het ontstaan van zijn debuut halverwege de jaren tachtig. ,,Tijdens mijn samenwerking met Martin Lodewijk, een gerenommeerd striptekenaar en mijn mentor, creëerde ik deze stripheldin, een vrouwelijke piloot, en dat bleek een schot in de roos. Ik ben een autodidact. Op instigatie van Martin Lodewijk heb ik me meer en meer gericht op de klare lijn, alles terugbrengen naar de essentie." Dat de strips hem geen windeieren hebben gelegd moge blijken uit het feit dat Heuvel inmiddels zijn kost kan verdienen met het tekenen van stripverhalen.
De expositie op de 3e verdieping van het museum is min of meer chronologisch opgezet. Van zelfgemaakte kerstkaarten tot posters, commercieel werk voor tal van bedrijven zoals het Blokker-concern en originele tekeningen van de succesvolle strips zoals January Jones en Bud Broadway. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 11 maart. Dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur, zondag 13.00 - 17.00 uur. Op vertoon van de lidmaatschapskaart van Het Stripschap is de expositie tijdens De Stripdagen op zaterdag 10 en zondag 11 maart gratis te bezoeken. Op zaterdag 10 maart wordt de Stripschapsprijs aan Eric Heuvel uitgereikt. Wanneer de techniek het toelaat, zal hij worden toegesproken door niemand minder dan André Kuipers vanuit de kosmos. Hoger kan de top van Heuvel niet.

Meer info: www.eric-heuvel.nl, www.destripdagen.nl en www.stripschap.nl


bron:DeStadGorichem.nl dd 21-02-2012

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack