Cartoons / Strips

Cartoons / Strips

Pilot in Duitsland, Hongarije en Polen afgesloten Afdrukken
dinsdag 14 oktober 2008 16:21

Begin dit jaar werden er rond de educatieve strip 'De Zoektocht' in Duitsland, Hongarije en Polen zgn. pilot-projecten gestart om te bepalen of de strip over de holocaust als educatief middel ook in die landen gehanteerd zou kunnen worden. Dat gebeurde door te testen op diverse (soorten) scholen in (ook de omgeving van) Berlijn en in de deelstaat Nordrhein-Westfalen.

Afgelopen 9 en 10 oktober was ik in Berlijn om een afsluitende conferentie bij te wonen. De prikkelende vraag van de conferentie was of een dergelijke manier van onderwijs een taboe of een kans zou zijn. Uiteindelijke conclusie was dat we kunnen spreken van een kans. Gevolg voor Duitsland is dat nu, na een positief verlopen periode van testen, besloten is de strip breed aan de doelgroep (leerlingen van 13 to 16 jaar) aan te gaan bieden. Een Duitse uitgever zal daartoe de scholen in de gehele Bondsrepubliek gaan benaderen.

Al met al een geweldig succes en erkenning voor het medium strip. Een ander gevolg van de Duitse 'pilot' was een brede internationale interesse die uitmondde in aandacht van internationale kranten en TV-zenders. Zo besteedde in de VS onder meer The New York Times aandacht aan 'De Zoektocht' hetgeen weer leidde tot contact (en inmiddels contract) met een uitgever die de albums uit gaat geven in de VS. Zelf werd ik bij de Anne Frank Stichting bezocht door de Russische TV, kreeg ik thuis een Japanse TV-ploeg over de vloer en werd ik onderdeel van een aflevering van het TV-programma 'Het 3e testament' van de NCRV. 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack