Cartoons / Strips

Cartoons / Strips

Over Eric Afdrukken

CV

 • Eric Heuvel; geboren 25 mei 1960 te Amsterdam.
 • 1964 - 1972 Kleuterschool en lagere school
 • 1972 - 1979 Middelbare school (MAVO-HAVO)
 • 1979 - 1980 Werken via uitzendbureau in afwachting van oproep voor de militaire dienst.
 • 1980 - 1982 Militaire Dienst. Eerst te Ermelo, later in Schalkhaar als sergeant waarnemer PaOst-Cie 13 painfbat GFPI
 • 1983 – 1997 Werkzaam bij de Douane. Vanaf 1986 telkens een dagje minder tot ik in 1997 nog slechts twee dagen per week bij deze werkgever werkte. Toen vier jaar met onbezoldigd zorgverlof (tot het jaar 2000). Dus gedurende die tijd leefde ik reeds van de opbrengsten van mijn tekenwerk, maar ‘mocht’ ik nog terug bij de Douane. Vanaf 2000 tot op heden volledig onafhankelijk van een werkgever bij wie ik in loondienst zou zijn.
 • 2001 – 2003 HBO-opleiding tot leraar geschiedenis. 3 – jaar gevolgd. Laatste jaar niet gedaan, daarom geen lesbevoegdheid, maar wel veel educatieve kennis opgedaan die me helpt- / van pas komt bij een van mijn huidige activiteiten (het maken van educatieve strips).


Bibliografie

De Avonturen van January Jones; vier delen vanaf 1987 t/m 1995 (Uitgeverij Big Balloon) Scenario; Martin Lodewijk.
Uniek; dit debuut werd in heel Europa (zo’n beetje… met uitzondering van Italie, Engeland en de toenmalige Oost-Europese gebieden) uitgegeven…


1) Dodenrit naar Monte Carlo (Genomineerd als beste album door het stripschap)
2) De Schedel van Sultan Mkwawa
3) De Schatten van Koning Salomo
4) Het Pinkerton Draaiboek

De reeks Avonturen van Bud Broadway; Negen verhalen verschenen in het AD tussen 1995 en 1999. Deze verhalen worden (als het goed is) allemaal uitgegeven bij uitgeverij Boumaar; In 2011 zijn er reeds zeven verschenen en deel acht staat op stapel. 


 1.  De weg naar Java 
 2.  Het Geheim van Raffles
 3.  Banzaï op Borneo
 4.  Het Einde van Indië
 5.  Show in de Sahara 
 6.  De Toorts van Caesar
 7.  De Dubbele Duce 
 8.  De lange weg naar huis
 9.  Verdwaald in het jaar 1


Het jubilerende GVB (Gemeentevervoerbedrijf te Amsterdam werd 100 jaar) en gaf een stripalbum uit; De Noord-Zuid. De scenarist wil anoniem blijven.


Sinds een jaar of 10 worden de jaarverslagen van de Blokker-Holding voorzien van strips. Een aantal van die strips werden gebundeld in ‘De Geschiedenis van de Blokker-Holding’. Uitgegeven in eigen beheer worden deze speciale jaarverslagen uitgereikt aan het Blokker-personeel (en vasthoudende Heuvel-fans).

‘De Ontdekking’

Educatieve strip over de Bezetting van Nederland in de jaren 1940-’45. Deze strip werd in eerste instantie exclusief voor scholieren ontwikkeld en uitgebracht in samenwerking met de Anne Frank Stichting. Een luxe-editie werd uitgebracht door Big Balloon voor de reguliere boekhandels. Nu wordt de uitgave van de luxe handelsedities (dus ook van 'De Zoektocht') door uitgeverij L (Luitingh) ter hand genomen.

Het album werd winnaar van de Stripschappenning beste album categorie jeugd... Tevens werd het album het ´Nationaal Geschenk´ in 2005; 200.000 exemplaren werden door de Nederlandse regering gratis aangeboden aan alle 2e klassers in het voortgezet onderwijs).

‘De Schuilhoek’

Uitgave van Museum Markt 12 te Aalten. Het album is een Spin-off van ‘De Ontdekking’ en gaat dieper in op de onderduik (in de Achterhoek) van een van de hoofdpersonen uit ‘De Ontdekking’ Het is maar een zeer dun album (8 pag’s), maar omdat het gebundeld werd met de Duitse vertaling (vanwege de grensstreek en vele Duitse geïnteresseerden werd e.e.a. gesubsidieerd door EUR-regio) kreeg het toch nog wat volume. Het album is een educatieve aanvulling op de activiteiten van het museum.

'De Zoektocht'

Vervolg of aanvulling op 'De Ontdekking'. In dit verhaal wordt de Holocaust in zijn geheel behandeld. Niet alleen worden razzia's, discriminatie en deportaties behandeld zoals dat al in 'De Ontdekking' gebeurde, maar ook de voorgeschiedenis van de Jodenvervolging in Duitsland en de vernietiging, tijdens de oorlog, in de vernietigingskampen van Oost-Europa komen aan bod. We volgen het wel en wee van Esther, haar ouders en haar buren. Esther is een personage dat we al leerden kennen in 'De Ontdekking'. (Winnaar Stripschap-penning beste album categorie jeugd).

'Frontstad Rotterdam

Op verzoek- en in opdracht van Kees Plaisier van het Oorlogs- en Verzets Museum Rotterdam vervaardigd oblong stripboekje over de meidagen van 1940 zoals die in Rotterdam werden beleefd. Het mooi uitgegeven album is nu in tweede druk beschikbaar.

'De Terugkeer'

Met een derde educatieve strip over Nederland in de tweede wereldoorlog is de trilogie (met 'De Ontdekking' en 'De Zoektocht') compleet. In 'De Terugkeer' wordt de geschiedenis van de tweede wereldoorlog in het gebied van de Stille Oceaan behandelt. Hoe Japan de kolonie Nederlands Indië bezette en wat daar verder, voor en na de oorlog, gebeurde komt in dit album aan bod.

Een stripboekje voor Reaal-verzekeringen met ‘Foutje-Bedankt situaties…De reeks Geheim van de Tijd’. Op scenario van Frits Jonker. Eerst voorgepubliceerd in het AD. Het moeten uiteindelijk vier delen worden (een mini-reeksje dus);

1) Eerste Boek - Gat in de Cirkel.

2) Tweede Boek - Eerste Tekens.

3) Derde Boek - De Tijdwachters.

4) Vierde Boek - Een nieuw begin. 


De Zaak Sven

Educatieve strip over stalking bij jongeren. Het verhaal kent twee covers want het vertelt het verhaal vanuit de positie van de stalker en de gestalkte. Uitgeverij Inktvis. (Winnaar Stripschappenning beste album categorie jeugd).

Lila & Kross; educatieve strip i.o.v., en uitgegeven door GVB – Amsterdam op tekst van Patty Klein. Inmiddels is er een tweede deel in voorbereiding. Uitgave in 2011.

Ook nog wat losse stripagina’s voor het Ministerie van Rijkswaterstaat.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack