Cartoons / Strips

Cartoons / Strips

Bud Broadway

Lange tijd bood het Algemeen Dagblad een belangrijk platform voor stripmakers die zich bezig houden met de avonturenstrip. Voor GAG-strips zijn veel meer mogelijkheden, maar de makers van feuilleton- of avonturenstrip komen er bekaaid vanaf. Bij het AD is de ruimte voor strips (zowel voor GAG's als avonturenstrips) inmiddels flink teruggebracht. Helaas.

Gelukkig heb ik nog mee mogen maken dat die ruimte er wel was. Voor het tijdperk van het tabloid-formaat werd het laatste verhaal van January Jones, samen met andere reeksen, zelfs paginagroot gepubliceerd. Dit bleek geen goede keuze en die wijze van publiceren werd gauw (midden in de lopende verhalen) gestopt.

Het AD bood Martin Lodewijk en mij echter de gelegenheid om January Jones op een bescheidener formaat (van een halve pagina per keer hetgeen twee stroken per dag betekende) af te maken.

Nadat 'Het Pinkerton Draaiboek' was afgelopen werd ik verzocht de beschikbare ruimte (van twee stroken) te blijven vullen. Martin had het op dat moment druk met andere projecten en ik had afgesproken om alleen samen met Martin aan January Jones te werken.

Ik bedacht daarom de figuur van Bud Broadway. Een stand up-comedian die zijn avonturen tijdens de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw beleeft. BB is qua uiterlijk gebaseerd op Bob Hope. De vorm waarin BB in de krant verscheen was die van de klassieke tekststrip in de traditie van Kapitein Rob en Ollie B. Bommel.

De strip liep van 1995 tot 2000 in het AD en dat leverde 9 verhalen op. Deze 9 verhalen worden in albums uitgegeven door Uitgever Boumaar. Hiernaast verdere info over de verhalen.Elk verhaal in het AD kreeg een vooraankondiging. Hier een voorbeeld.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack