Cartoons / Strips

Cartoons / Strips

January Jones Afdrukken

De reeks 'Avonturen van January Jones' heeft een curieuze ontstaansgeschiedenis. In de tweede helft van de jaren tachtig kwam ik in contact met Martin Lodewijk die het wel een goed idee vond als ik hem zou bijstaan als assistent. Het was ons alle twee duidelijk dat ik hier niet van zou kunnen leven. Het was daarom een goed plan dat ik door middel van een 'eigen' stripreeks financieel onafhankelijker zou worden van mijn baan bij de douane.

We sloegen aan het brainstormen en uiteindelijk werd January Jones (JJ) geboren. De toenmalige hoofdredacteur van Eppo Wordt Vervolgd ging aarzelend akkoord met plaatsing van deze nieuwe stripheldin. De rest is geschiedenis. Vanaf het begin was JJ een succes. Het was mijn debuut en ik vond het heel bijzonder dat de strip meteen in bijna geheel Europa werd uitgebracht. Uiteindelijk verschenen de albums van JJ in de volgende talen: Nederlands, Frans, Duits, Deens, Noors, Fins, Spaans & Catalaans en Portugees. Helaas is het, tot nu toe, slechts een korte reeks gebleken. Slechts vier delen verschenen er tot begin jaren negentig.

Een tijd lang was er voor mij geen reden om stripfestivals te bezoeken. Ik had immers niets nieuws meer te signeren. Daar kwam verandering in toen de Avonturen van Bud Broadway in album verschenen. Ik kwam weer langs bij signeersessies. Onveranderlijk werd ik bij die gelegenheden altijd gevraagd naar nieuwe verhalen van JJ. Zelfs in het buitenland vroeg men er naar. Ik begon langzaam in te zien dat Martin en ik met JJ een bijzondere ster aan het stripfirmament hadden laten verschijnen. Het ligt dus voor de hand dat onze heldin weer komt opdagen als de omstandigheden daar gunstig voor zijn. Een mogelijkheid tot voorpublicatie in het nieuw op te richten blad EPPO lijkt die omstandigheid te creŽren.†P.S. Uiteindelijk ben ik nooit assistent van Martin Lodewijk geworden...


 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack